Ikke bestill container før du har lest dette
Det finnes mange leverandører av container og andre avfallsløsninger, det kan lønne seg å gjøre noen få undersøkelser i forkant.
15. mai 2018Enten du bor i enebolig, et sameie eller et borettslag, er sjansen stor for at du skal i gang med våropprydding. Har du mye som skal kastes, lønner det seg fort å leie en container til blandet avfall.
– Vi hadde vårdugnad forrige helg, og leide først to containere som beboerne kunne benytte seg av. Det viste seg ikke å være nok, så vi måtte leie en til, sier styreleder Rune Eriksen i Sjøhagen borettslag utenfor Moss.
De valgte å leie containere til fastpris, uten vektbegrensning. Det er det ikke alle som tenker på.
– Jeg har opplevd at firmaer som sier de har fastpris, sender regninger med tillegg for ting man skulle tro var inkludert i den faste prisen, som for eksempel bompenger eller ekstra vekt, sier Eriksen.
Slike overraskelser tror han utleier taper på i lengden.
– De mister i hvert fall meg som kunde. Da går jeg et annet sted neste gang, sier styrelederen i Sjøhagen borettslag.
Pass på vekten
Mange firmaer som leier ut containere til privatpersoner og borettslag, opererer med såkalt fastpris. Men enkelte tar altså ekstra betalt for eksempel for henting, bompenger, vekt på avfallet og moms. Leser du ikke betingelsene nøye, er det fort gjort å bli tatt på senga.
– Det er nok en del som undervurderer hvor tungt avfallet faktisk kan bli, når man fyller opp containeren med treverk, gamle møbler og andre utrangerte ting, sier markedsansvarlig Anders Ellefsen i Ragn-Sells.
Hvis utleiefirmaet har en vektbegrensning, er denne ofte satt ved 1 tonn for containere på 10 kubikkmeter. Dette er den mest populære containerstørrelsen.
– Over halvparten av containerne vi får inn av denne størrelsen veier faktisk godt over 1 tonn, så denne vektgrensen er ikke så romslig som man skulle tro, sier Ellefsen.
Ragn-Sells har valgt ikke å sette vektbegrensning på containerne, rett og slett for å gjøre det enklere å forholde seg til prisen som oppgis.
Farlig avfall som olje, maling, lakk, impregnert trevirke og batterier skal ikke legges i container for blandet avfall, det fører til ekstraregning i etterkant.
Sortér riktig
En annen ting mange glemmer, er at det ikke er alt som kan kastes i en container for blandet avfall.
– Farlig avfall som olje, maling, lakk, impregnert trevirke og batterier skal ikke oppi der. Det samme gjelder hvitevarer, småelektronikk, isolasjon, gips og dekk, for å nevne noe, sier Ellefsen.
Han anbefaler å henge opp et skriv i forbindelse med vårdugnaden, som informerer beboerne eller medhjelperne om hva som kan kastes i containeren, og hva som ikke skal dit. Slike ferdigutfylte informasjonsskriv kan printes ut fra nettet.
– Sorterer dere feil vil dere få en ekstra regning, uavhengig av om dere har fått en fastpris eller ikke, forklarer Anders Ellefsen i Ragn-Sells.
Det er også viktig å passe på at man ikke overfyller containeren, slik at det stikker ut ting på toppen. Da har ikke sjåføren lov til å transportere den.